בישראל יש נקודות תצפית ייחודיות שבהן ניתן לחזות במראות מרהיבים של נדידת הציפורים – תופעה עוצרת נשימה שמתרחשת פעמיים בשנה. איפה אפשר לראות את נדידת הציפורים? כל הפרטים בכתבה.
חילופי העונות כבר כאן – הלילות הקרירים, המעבר לשעון חורף, והאוויר היבש מזכירים את סימני הסתיו. בעונה זו להקות הציפורים ממלאות את השמיים, נעות בדרכן ומציירות מחזה טבע עוצמתי המסמל את מחזוריות החיים.
עגורים, שקנאים, חסידות ועוד מינים רבים שנוחתים כאן למנוחה ומזון בדרכם הארוכה. אם תרימו את הראש לעבר השמיים בשעות הבוקר המוקדמות או לפנות ערב, תוכלו לזהות תנועת ענק של להקות בצורות מרהיבות.
אז איפה אפשר לראות את הלהקות האלו? רשות הטבע והגנים חושפת את נקודות התצפית המובילות ברחבי הארץ. אל תפספסו את ההדרכות שיחשפו בפנינו את סודות הנדידה.
ישראל מעצמת נדידה
דותן רותם, אקולוג שטחים פתוחים ברשות הטבע והגנים: "מדינת ישראל זכתה להימצא במיקום גיאוגרפי ייחודי בכל הקשור לנדידת הציפורים בקו אירופה-אפריקה. מדי שנה, עוברות בארצנו כחצי מיליארד ציפורים, מתוך כ-11 מיליארד ציפורים הנודדות ברחבי עולם פעמיים כל שנה בסתיו ובאביב – מה שהופך אותנו למעצמת נדידה של ממש".
שמורת טבע עינות צוקים (עין פשחה)
עינות צוקים היא תחנת מעבר חיונית לציפורים הנודדות בדרכן מעל בקעת הירדן וים המלח. בשמורה תתקיים פעילות בהובלת רון הרן – צפר ומטבע, שיוביל מפגשי טיבוע למטרות מחקר וסקר. המבקרים מוזמנים להשתתף בתהליך המרתק של טיבוע ציפורים ולהבין את חשיבותו.
מתי: בימי שבת לאורך חודש נובמבר וביום שישי, 22.11, בשעות 8:30, 9:30 ו-10:30.
גן לאומי תל אפק
אירוע ייחודי בו ייחשפו המשתתפים לעולם הציפורים וילמדו על מסעות הנדידה שלהן – למה הן נודדות, מתי ולאן. סיורים אלו יאפשרו לקהל לזהות ציפורים נודדות ואף ליהנות ממשקפות ותצפיות מיוחדות. הצצה מרהיבה על הטבע המשתנה בעונת הסתיו.
מתי: ב-16.11.24 בין השעות 10:00 ל-14:00
גן לאומי כוכב הירדן
הגן יושב על אחד מצירי הנדידה המרכזיים וניתן לראות בו את שלל הציפורים הנודדות מעל בקעת הירדן. באתר מחכות למבקרים מגוון הפעלות ומשחקים בנושא ציפורים ונדידה.
מתי: בשבת 16.11.24 ובשבת 30.11.24 בשעות 11:00 ו-13:00.
אילו ציפורים נודדות בשמי ארצנו?
פלמינגו מצוי:
הפלמינגו המצוי הוא ציפור גדולה שניזון מסרטנים ירודים המתרבים במים רדודים ומלוחים. לצורך איסופם מגוף המים, הפלמינגו מכניס את מקורו הרחב למים ממלא אותו במים וסרטנים. בישראל הפלמינגו נמצא בעיקר בבריכות המלח של אילת, עתלית, ונחשולים המספקות עבורו מקור מזון זמין, אך להקות קטנות מגיעים גם לשמורת החולה ולאגמון החולה.
חסידה שחורה
קרובת משפחתה הפחות מוכרת של החסידה הלבנה. החסידה השחורה היא עוף מים גדול ומרשים שניזונה בעיקר מדגים, סרטנים ויונקים קטנים. בארצנו, ניתן לראותה בעיקר סביב בריכות דגים. ניתן לזהותה בזכות כנפיה המרשימות השחורות כולן ובטנה הלבן.
נץ קצר אצבעות
דורס קטן ומרשים ופחות מוכר החולף בשמי ארצנו. נץ קצר האצבעות – מזכיר את בן דודו הנץ המצוי המוכר יותר. הזכרים מקושטים בנוצות עליונות אפורות וכחולות, קדמת גופו לבנה ומפוספסת בפסים חומים-אדומים, והנקבות מתהדרות בנוצות חומות יותר, עם גווני זהב וחלודה. במדינתנו, הנץ נודד בלהקות גדולות, כששיא הנדידה מתרחש בתחילת הסתיו.
איית צרעים
דורס נוסף פחות מוכר שעף בשמי ארצנו, הינו איית צרעים – דורס בינוני בגודלו. במדינתנו האייה חולפת במספרים גדולים, הנדידה שלו מתרחשת בעיקר באזור הגליל ועמק יזרעאל.
חמריה חלודת זנב
ציפור קטנה ויפיפייה נוספת שניתן לראות בעיקר באביב ובקיץ. חמריה חלודת זנב היא ארוכת רגליים ובעלת מקור צר, המותאם לתפיסת חרקים. את החמריה ניתן לזהות בעזרת זנבה הייחודי הזקור כלפי מעלה, בצבעיו המזכירים צבעי חלודה. החמריה, ממקמת את קיניה נמוך יחסית ולכן הם חשופים לפגיעה, בעיקר ע"י חתולים.
שלדג גמדי
עם נוצותיו הכחולות היפיפיות, אין מי שלא מכיר את השלדג הגמדי! בארצנו מתקיימים שלושה מיני שלדג, כאשר הגמדי הינו השלדג היחיד שאינו נמצא כאן כל השנה אלא רק חולף. השלדג מצוין בשליית דגים ואכילתם, שכן הם מזונו העיקרי ואותם משיג השלדג בצלילה מרשימה למים.
חופמאים – חרטומית הביצות, לוחם וחופמי צווארון
קבוצה של עופות שבישראל ניתן לראותם לאורך חופי הים ומקווי מים שונים, בעוד שבמקומות הקינון שלהם נמצאים לפעמים הרחק ממקורות מים. החופמאים הם קבוצה מיוחדת בה לכל מין התאמה לניצול בית הגידול של גדת מקווה המים כך שניתן לראותם ביחד זה לצד זה מבלי שהם מפריעים אחד לשני. לכל מין מקור באורך ייחודי ורגלים באורך מסוים. באופן זה כל אחד יכול לנצל שכבה שונה של הבוץ או של פני המים בגדת מקווה המים. בישראל ניתן לראותם לאורך החופים וכן בגופי מים שונים כמו בשמורת החולה, בשמורת עין אפק. ישנם גם מינים מיוחדים שאינם מתקרבים למקווי מים כמו חופמי הערבה אותם ניתן לראות לעיתים גם בשמורת הר הנגב ובשדות במערב הנגב.
פרטים:
רשות הטבע והגנים מזמינה את הציבור הרחב להגיע לשמורות הטבע והגנים הלאומיים ולצפות בנדידת הציפורים.
פרטים נוספים: באתר הרשות