חיפוש

פסטיבל ימי ענף הזית 2025: חגיגה של מסורת, טעמים וחיבור אנושי

טעימות שמן, סדנאות יצירה, מסיק משפחתי או מופעים מוזיקליים - לרגל פסטיבל ימי ענף הזית 2025 יצאה כתבת ישראלינג לחוות את המסורת והתרבות המקומית

פסטיבל ימי ענף הזית 2025. צילום: איריס כץ
פסטיבל ימי ענף הזית 2025. צילום: איריס כץ

פסטיבל ימי ענף הזית חוזר אחרי שנתיים ומציין 30 שנות מסורת היום 2025. זהו לא רק אירוע חקלאי שיתקיים בעשרות יישובים בגליל, בגולן ובעמקים, אלא חוויה אנושית, תרבותית וקולינרית המחברת בין משפחות, תיירנים, חקלאים ומבקרים מכל הארץ. זו הזדמנות ייחודית להצפין לגליל ולגלות את סודותיו של "הזהב הנוזלי" – שמן הזית הגלילי. בתוכנית מפגשים עם יצרנים מקומיים, סיפורים מרגשים על המשפחות והמסורות, והצצה לעולם החקלאות המסורתית והחקלאות המתקדמת.

השנה, הפסטיבל שם דגש על חיזוק מגדלי הזית והחקלאים, על הקניית ידע לציבור הרחב, ועל חשיבות רכישת שמן זית איכותי עם תו האיכות – עם הטיפה הירוקה, המעידה על מקוריות ואיכות המוצר.

 

טעימות שמן זית מזנים שונים בבוסתן איתן. צילום: איריס כץ
טעימות שמן זית מזנים שונים בבוסתן איתן. צילום: איריס כץ

 

פסטיבל הזית 2025 – תאריכים:

תאריכים: 30.10.25 – 22.11.25
מיקום: בעשרות יישובים בגליל, בגולן ובעמקים, שם פעילים כ-45 בתי בד.
אתר הרשמה ומידע: zait.galil.gov.il

 

טעימות שמן זית וארוחות חקלאיות בפסטיבל הזית 2025. צילום: איריס כץ
ארוחות חקלאיות בפסטיבל הזית 2025. צילום: איריס כץ

קצת על ענף הזית

עץ הזית הוא עץ סירוגי, כלומר יבולו משתנה משנה לשנה. שנת 2025 צפויה להיות שנת שפל, עם כ-50% מהיבול של השנה שעברה, ולכן צפוי השנה משבר חמור מאוד של שמנים. יש בתי בד  שלא נפתחו בכלל, ובתי בד אל מול תוצרת מועטה.

ובכל זאת, אחרי שנתיים של מלחמה וימים לא קלים בארץ ובצפון הארץ בפרט, ולמרות השפל הצפוי בענף, הוחלט לקיים את הפסטיבל שיציין 30 שנה. למטרה זו חברו כמה גופים, ביניהם: הרשות לפיתוח הגליל, המשרד לפיתוח הנגב, הגליל והחוסן הלאומי, ענף הזית במועצת הצמחים, משרד התיירות, תיירנים וחקלאים מקומיים.

 

סיפור של שורשים בבית הבד מורשת. צילום: איריס כץ
סיפור של שורשים בבית הבד מורשת. צילום: איריס כץ

 

 

מנות צמחוניות וטבעוניות באתרא קפה-מסעדה. צילום: איריס כץ
מנות צמחוניות וטבעוניות באתרא קפה-מסעדה. צילום: איריס כץ

 

מה בתוכנית פסטיבל הזית 2025:

  • טעימות שמני זית איכותיים
  • סיורים מודרכים בבתי בד עתיקים ובכרמים
  • סדנאות חווייתיות: כבישת זיתים, הכנת סבונים, יצירת נרות ומלאכות יד מהטבע
  • הופעות חיות ופולקלור
  • פינות פעילות לילדים
  • תחנות תרבות ומורשת: סיפורים על ההיסטוריה של שמן הזית והקשר של האדם לאדמה
  • כנסים מקצועיים: כנס בינלאומי בעילבון וכנס מקומי במכללה האקדמית תל-חי

 

טעימה קטנה מהחוויות בהן ביקרתי:

חווית שמן זית בבוסתן איתן. צילום: איריס כץ
חווית שמן זית בבוסתן איתן. צילום: איריס כץ

 

בוסתן איתן “דרך עץ הזית

איפה: בית לחם הגלילית

משפחת בן דוד היא דור שני לחקלאות ישראלית יזרעאלית גאה. הבוסתן נקרא על שמו של אב המשפחה, איתן בן דוד. בשנת 1949 יחד עם אישתו בתיה התיישב במושב בית לחם הגלילית, והיו מבין מקימי מושב בית לחם הגלילית. על אדמת חממת פרחי הוורדים של איתן ניטע כרם הזיתים הראשון. לימים ניטעו כרמים נוספים, ותחום שמן הזית הפך לענף המרכזי במשק. כיום מגדלים בכרם חמישה זנים של עצי זית. הגידול, המסיק, הפקת שמן הזית ואיפסונו נעשים תוך הקפדה יתרה, וכל בני הבית מקטן ועד גדול שותפים פעילים בתהליך.

המקום משלב חוויה חקלאית, עם סיפור משפחתי המאפשר למבקרים לטעום, להריח ולהתמכר לאווירה הייחודית של החקלאות המקומית. הצצנו, הרחנו, טעמנו ונשבנו בקסם.

 

בוסתן איתן בבית לחם הגלילית. צילום: איריס כץ
בוסתן איתן בבית לחם הגלילית. צילום: איריס כץ

בימי הפסטיבל:

  • יפתחו את כרמי הזיתים והחממות לטעימות שמן והדרכות אישיות, וכן לסיור הכולל סרטון וטעימות (בהזמנה באתר).
  • האירוע המרכזי יתקיים ביום שבת 22/11 החל משעה 10.00 ועד 16.00.
  • פתיחה חגיגית של עגלת הקפה בשילוב מופע מוסיקלי (בהזמנת כרטיסים). מחירים: כרטיס כניסה למופע מוסיקלי וסיור מרתק בכרם הזיתים -40 ש"ח

כתובת: בוסתן איתן דרך עץ הזית רחוב הראשונים 46 בית לחם הגלילית

טלפון לפרטים והרשמה: דלית 0522790333,  ערן 050217168

אתר בוסתן איתן

פייסבוק בוסתן איתן

אינסטגרם בוסתן איתן

 


לחופשות | בתי מלון | אטרקציות | מסעדות| – ישראלינג פה בשבילכם


.

 

משק רויניק בבית שערים. צילום: איריס כץ
משק רויניק בבית שערים. צילום: איריס כץ

 

משק רויניק

איפה: בית שערים

שורשי המשפחה נטועים עמוק באדמת העמק: הסבים, ממקימי המושב, עלו לקרקע בשנת 1936. באותה שנה נולד גם אב המשפחה, שמעון, שגדל להיות חקלאי בנשמתו. הדור השלישי, שגדל בין השדות והפרדסים, סייע מאז ילדותו בכל מטלות המשק – ברפת, בשדה ובפרדס. עם סגירת הרפת, בחרה המשפחה להתמקד בענף הזיתים, וכבר במסיק הראשון גילו את הקסם שבחוויה המשותפת: שעות של טבע, צחוק, עבודה מאחדת וחיבור אמיתי בין כולם.

מתוך אותה חוויה משפחתית צמחה ההבנה שזו חוויה שכדאי לחלוק עם אחרים – וכך נולדו פעילויות המסיק למשפחות ולקבוצות, לצד סדנאות נוספות במגוון תחומי עניין. כיום מתמקד המשק בגידול זיתים להפקת שמן זית איכותי ובגידול פטריות אקזוטיות.

חגיגה לכל המשפחה במשק רויניק. צילום: איריס כץ
חגיגה לכל המשפחה במשק רויניק. צילום: איריס כץ

בימי הפסטיבל:

  • חוויה משפחתית בכרם הזיתים: מוסקים את הפרי ישירות מהעץ, משתתפים בסדנת כיבוש זיתים מקוצרת, טועמים שמן זית משובח ומסיימים בפיתה חמה על המדורה – הכול באווירה כפרית, נעימה וטעימה.
  • תאריכים ושעות פעילות: 5–8/11 בין השעות 09:00–16:00.
  • קהל היעד: משפחות, זוגות צעירים וגמלאים – מתאים לכל הגילאים

כתובת: הפרסה 44, מושב בית שערים, עמק יזרעאל

טלפון לפרטים והרשמה: 052-4235555, 052-3487580

כרטיסים: 35 ₪ בלבד – במבצע מיוחד 1+1 לימי הפסטיבל.

אתר משק רויניק

פייסבוק משק רויניק

אינסטגרם משק רויניק

 

בית הבד אבטליון. צילום: איריס כץ
בית הבד אבטליון. צילום: איריס כץ

בית הבד אבטליון

איפה: ביישוב אבטליון

בית הבד אבטליון הוקם במאי 1997 על ידי פרץ אלבז, והיה בין בתי הבד היהודיים הראשונים בגליל. הוא שוכן ביישוב אבטליון, הצופה על בקעת בית נטופה, ומשלב בין ייצור שמן זית איכותי לבין חוויה תיירותית גלילית. בית הבד שומר על קשרים מצוינים עם חקלאים מהאזור – יהודים, דרוזים וערבים כאחד, במיוחד עם כפר דיר חנא הצמוד.

כיום מיוצר כאן שמן זית מזן סורי,בכבישה קרה ועם תו תקן של מועצת הזיתים, כשרות ורישיון משרד הבריאות. בשנים ברוכות עובד המקום כמעט מסביב לשעון – עד כניסת השבת.

מוצרי קוסמטיקה על בסיס שמן זית בבית הבד אבטליון. צילום: איריס כץ
מוצרי קוסמטיקה על בסיס שמן זית בבית הבד אבטליון. צילום: איריס כץ

בימי הפסטיבל:

  • במתחם יש חנות בוטיק ובה שמן זית טרי לצד טחינה אתיופית מלאה, דבש טהור ומוצרי קוסמטיקה על בסיס שמן זית.
  • במתחם בית הבד פועל בית קפה גלילי קסום.
  • המקום פתוח למבקרים כל השנה, ומציע סיורים, טעימות והדרכות על תהליך הפקת שמן הזית.

אתר בית הבד אבטליון

 

בית קפה אתרא. צילום: איריס כץ
בית קפה אתרא. צילום: איריס כץ

אתרא קפה-מסעדה

איפה: במתחם בית הבד באבטליון

עמית, השף והבעלים, פתח את המסעדה לפני כשבעה חודשים כחלק מהמתחם המתפתח של בית הבד באבטליון, שצפויות להיפתח בו בקרוב אטרקציות נוספות. המסעדה מציעה אוכל בסיסי, טבעי ובריא – עם תפריט צמחוני־חלבי עשיר ומבחר מנות טבעוניות. עמית, טבעוני בעצמו, מאמין באוכל איכותי, טרי ונקי. הכול נעשה במקום, מהירקות והסלטים ועד המנות המיוחדות, בלי קיצורי דרך ובלי מזון מוכן. זה הלב של אתרא.

עמית ונטע, זוגתו, שחיו כמעט 20 שנה בארצות הברית, הגיעו לגליל לפני 11 שנים כדי להגשים חלום, והיום הם חיים אותו יום־יום במסעדה עטופת טבע, מוסיקה וטעמים. אתרא היא מקום של שלווה וקסם. מרפסת המסעדה שוכנת תחת כרם, ומשקיפה אל הנוף הגלילי המרהיב – תחושה של טוסקנה בלב הגליל.

בימי חמישי מתקיימות במקום הופעות ואירועים מיוחדים – שווה לעקוב אחר העדכונים ברשתות החברתיות ובאתר.

תפריט צמחוני־חלבי עשיר ומבחר מנות טבעוניות, קפה אתרא. צילום: איריס כץ
תפריט צמחוני־חלבי עשיר ומבחר מנות טבעוניות, קפה אתרא. צילום: איריס כץ

בימי הפסטיבל:

  • ב־13.11, יום חמישי החל מהשעה 17:00 ועד לשקיעה, מחכה לכם חוויה קולינרית ייחודית – ארוחת שף באירוח הילה אלפרט. הילה אלפרט והשף עמית רז יחלוקו את סודות המטבח שלהם בהכנת שתי מנות אהובות, כולן מבוססות על מוטיב שמן הזית. לאחר מכן תוגש ארוחת שף חגיגית בת חמש מנות.
  • עלות לאדם 180 ₪ כולל משקה לבחירה.
  • ימים ושעות פעילות:  ג`-ה` 9:00-22:00 ו'  9:00-15:00

טלפון: 04-6338084,  054-3399200

פייסבוק אתרא

אינסטגרם אתרא

בית הבד מורשת בכפר מע'אר. צילום: איריס כץ
בית הבד מורשת בכפר מע'אר. צילום: איריס כץ

בית הבד מורשת

איפה: כפר מע'אר

בלב מע’אר, בין גבעות ירוקות ועצי זית עתיקים, שוכן בית הבד מורשת, שנולד מחזונו של תת־אלוף (מיל') הָאיֵל סָאלָח. סלאח בן הכפר, ממובילי העדה הדרוזית והדרוזי הראשון שפיקד על גדוד, חטיבה ואוגדה בצה"ל. לאחר עשרות שנות שירות למדינה, שב אל האדמה ואל שורשיו, והקים בית בד מודרני בכבישה קרה. לא רק מפעל שמן, אלא מפעל חיים המושתת על עבודה נקייה, איכות ואהבת הארץ.

מאז פטירתו, ילדיו, כולם משכילים ובעלי מקצוע, ממשיכים את דרכו. שני הבנים, ששירתו גם הם שנים רבות בצבא, מנהלים את המקום ברוחו ובאמונתו כי האוצר האמיתי של האדם הוא הידע, האמונה והקשר לאדמה.

מאז 2017, בית הבד מעסיק אנשים עם צרכים מיוחדים ומעודד אותם להתנדבות בצבא, כחלק מהחזון החברתי שטבע האב. כאן, טכנולוגיה חדישה משתלבת בערכים של טוהר ואיכות, וכל טיפה של שמן מספרת את סיפורו של עץ הזית – עץ השלום – ושל משפחה אחת שממשיכה באהבה את מורשתו של האב.

לומדים על השיטות המסורתיות להכנת שמן זית בבית הבד מורשת. צילום: איריס כץ
לומדים על השיטות המסורתיות להכנת שמן זית בבית הבד מורשת. צילום: איריס כץ

בימי הפסטיבל:

  • יתקיים סיור, עם מדריך והסבר על תהליך יצור השמן.
  • הקהל מוזמן לבקר במקום, לצפות בתהליך העבודה בבית הבד, לקבל הסבר ולרכוש שמן וזיתים בחנות המורשת שלהם לזכר האב.

טלפון לתיאום וברורים: 050-7602449 או 052-9455038

אינסטגרם מורשת

 


הכותבת: איריס כץ – ממליצה על מקומות מיוחדים, בלוגרית, מובילה סיורי בוטיק, בעלת מיזם סיפורים פשוטים – סיורים שמפגישים עם אנשים

https://www.instagram.com/simple_stories_travel/

 

 

שיתוף

אולי תתעניינו גם ב...

תפריט נגישות