האופרה הישראלית תציג את הרקוויאם של ורדי, המכונה גם מסה דה רקוויאם, הרקוויאם הוא יצירת מקהלה מונומנטלית ודרמטית שהלחין המלחין האיטלקי ג'וזפה ורדי. ורדי כתב את הרקוויאם לזכרו של המשורר והסופר האיטלקי אלסנדרו מנזוני, שאותו העריץ. היצירה הוצגה בבכורה במילאנו ב-22 במאי 1874, לציון יום השנה הראשון למותו של מנזוני.
עונת 23-24 באופרה הישראלית ממשיכה עם הרקוויאם של ורדי
האופרה הישראלית ממשיכה את עונת 23-24 עם השינויים הנובעים מהמלחמה שפרצה ב-7 באוקטובר, ומביאה אל הבמה את אחת היצירות הגדולות ביותר ברפרטואר העולמי – הרקוויאם של ורדי.
המשתתפים ביצירת המופת:
על יצירת המופת המונומנטלית והאהובה של ורדי ינצח מאסטרו דן אטינגר, מנהלה המוסיקלי של האופרה הישראלית
ברקוויאם ישתתפו 4 סולנים מובילים מהארץ ומעולם.
מקהלת האופרה הישראלית בניצוחו של איתי ברקוביץ ותזמורת האופרה – התזמורת הסימפונית הישראלית ראשון לציון.
על כתיבת היצירה
ורדי הלחין את הרקויאם בזמן שלקח הפסקה מהלחנת אופרות בין כתיבת "אאידה" בשנת 1871 ועד "אותלו" בשנת 1887. היא נחשבת לאחת מיצירותיו החשובות והמבוצעות של המלחין.
הרקויאם כתוב לארבעה סולנים (סופרן, אלט, טנור ובס), למקהלה ולתזמורת. ורדי כתב את המוסיקה לטקסט הלטיני של תפילת האשכבה הקתולית לעילוי נשמת המת, והוא הקדיש את היצירה לזכרו של המשורר והסופר אלסנדרו מנצוני אותו הוא העריץ.
ורדי עצמו ניצח על הבכורה של הרקויאם בכנסיית סנט מרקו במילנו 1874.
יצירת המופת: הרקוויאם של ורדי
חוקר ורדי הנודע ג'וליאן בדן טוען "אם נשאלים מה היא יצירתו הגדולה ביותר של ורדי, יהיה מאוד קשה לענות. אך כאשר בוחנים את היצירה המראה את גאוניותו בצורה המרוכזת ביותר, אין ספק כי התשובה חייבת להיות הרקויאם. לצד ה"מיסה סולמניס" של בטהובן, ה"רקויאם" של ורדי הוא שיאה של המוסיקה הכנסייתית של המאה ה-19". המלחין יוהאנס ברהמס קבע חד משמעית כי "רק גאון היה יכול לכתוב יצירה כזו". גם אם אין מדובר באופרה, המשיך ורדי גם ביצירה זו בסגנון כתיבתו האופראית, ואפשר למצוא בה "אריות" מרגשות, דואטים מהפנטים וקטעי מקהלה סוחפים.
סולני ההפקה הם:
הטנור קרלו ונטרה
יליד אורוגואי, המתמחה בין היתר ברפרטואר הורדיאני. הוא מופיע בבתי האופרה המובילים בעולם ובהם: האופרה המלכותית קובנט גרדן בלונדון, לה סקאלה במילנו, הארנה בוורונה ובבתי האופרה של ברלין, פריס, פירנצה, בודפשט, פלרמו.
זו הופעתו הראשונה באופרה הישראלית.
זמרת הסופרן הרומניה יוליה מריה דן
מופיעה בבתי האופרה של המבורג, דרזדן, רואן, פריס, לייפציג, רוונה, ברצלונה, אוסלו, בוקרשט, ורבייה, סידני, מינכן ועוד. באופרה הישראלית הופיעה בתפקיד דונה אנה בדון ג'ובני (מוצרט).
תפקידי המצו סופרן:
חולקות המצו סופרן הסולנית הישראלית עדנה פרוחניק (מצו סופרן), מופיעה בבתי האופרה של מנהיים, קאסל, ברגן, ברגנץ, פראג, טוקיו, פריס, נירנברג, ויסבאדן, בראונשוייג, לוקסמבורג, זלצבורג, וינה. באופרה הישראלית ביצעה שורה ארוכה של תפקידים.
יחד איתה הישראלית שי בלוך הופיעה כסולנית בקונצרטים עם התזמורת הפילהרמונית הישראלית, התזמורת הסימפונית הישראלית ראשון לציון, תזמורת סימפונט רעננה.
היא הופיעה בבתי האופרה של פרמה, רוונה, רג'יו אמיליה, פיאצ'נצה, ססארי, מודנה, סופיה, ברגמו, רימיני, לובליאנה, טורה דל לאגו, פסטיבל האופרה של יפן ועוד. באופרה הישראלית ביצעה שורה ארוכה של תפקידים.
זמר הבס ארטיום וסנצוב
יליד רוסיה. מופיע באופרה הממלכתית של וינה ובבתי האופרה של קופנהגן, באזל, דורטמונד, קלגנפורט, שוורין, רוסטוק ועוד. זו הופעתו הראשונה באופרה הישראלית.
תאריכי מופעים:
- יום שישי|09/02/2024|שעה 13:00
- יום שבת|10/02/2024|שעה 19:00
- יום שני|12/02/2024|שעה 19:30
- יום שלישי|13/02/2024|שעה 20:00
פרטים:
אורך הקונצרט: כ- 90 דקות ללא הפסקה
מתי: 9.2.24- 13.2.24 בבית האופרה ע"ש שלמה להט (צ'יץ') בתל-אביב.
להזמנת כרטיסים: 03-6927777
באתר: אתר האופרה – הזמנת כרטיסים
מחירי כרטיסים: 125-325 ₪
- שעה לפני כל מופע תתקיים הרצאה מקדימה
איפה: המופעים מתקיימים בבית האופרה ע"ש שלמה להט (צ'יץ')
כתובת: שד' שאול המלך 19, תל-אביב
אטרקציות נוספות בתל אביב: אטרקצית בתל אביב – ישראלינג
המבנה של הרקוויאם
הטקסט המסורתי של מיסת רקוויאם לטינית מורכב מכמה פרקים:
Requiem and Kyrie
Dies Irae (יום הזעם)
Tuba Mirum (החצצורה תשמע)
Mors Stupebit (המוות יידום)
Liber Scriptus (ספר כתוב)
Quid Sum Miser (מה אני, עלוב, אומר?)
Rex Tremendae (מלך ההוד האדיר)
Recordare (זכור)
Ingemisco (אני מקונן)
Confutatis (כאשר המקוללים הושתקו)
Lacrymosa (אבל)
Offertorio (קָרבָּן)
Sanctus (קדוש)
Agnus Dei (טלה של אלוהים)
Lux Aeterna (אור נצחי)
Libera Me (Deliver Me)