'מהחממה לצלחת' בין 14-16 למרץ 2024 בערבה

'מהחממה לצלחת': האירוע השנה בערבה בסימן הצדעה לחקלאות ישראלית מקומית. קטיף עצמי, שווקי איכרים, סדנאות בישול, וארוחות שף בסופ"ש 14-16.03.2024

קטיף עצמי והכנת מנות מירקות טריים. צילום: אפרת פרנקנשטיין- סטודיו אפרת
קטיף עצמי והכנת מנות מירקות טריים. צילום: אפרת פרנקנשטיין- סטודיו אפרת

המגמה של 'מהחממה לצלחת' בערבה, מתייחסת כמו בכל העולם לתנועה קולינרית. התנועה ששמה דגש על שימוש בחומרי גלם טריים ממקור מקומי במנות המסעדות, בעיקר תוצרת שגדלה בסביבות מבוקרות כמו חממות או חוות הידרופוניות. מגמה זו צברה תאוצה בשנים האחרונות כאשר הצרכנים נותנים יותר ויותר עדיפות לקיימות, טריות ואיכות בבחירת המזון שלהם.

מהחממה לצלחת בערבה. צילום: פרדי נפתלי
מהחממה לצלחת בערבה. צילום: פרדי נפתלי

מבט זריז על המגמה של 'החממה לצלחת':

  • מקור מקומי: מסעדות המשתתפות במגמה זו משתפות פעולה לעתים קרובות עם חקלאים מקומיים או מפעילי חממות כדי להשיג תוצרת טרייה ועונתית. על ידי רכישת מרכיבים מקומית, מסעדות מפחיתות את טביעת הרגל הפחמנית שלהן הקשורה לתחבורה ותומכות בכלכלות מקומיות.
  • טריות וטעם: ניתן לקצור תוצרת שגדלה בסביבות מבוקרות כמו חממות בשיא הבשלות, מה שמבטיח רעננות וטעם מיטביים. כך נוצרות מנות המציגות את הטעם הטבעי ואיכות המרכיבים.
  • זמינות כל השנה: תוצרת שגדלה בחממה יכולה להיות זמינה כל השנה, ללא קשר למגבלות עונתיות או לתנאי מזג האוויר. זה מאפשר לשפים לשמור על היצע תפריט עקבי ולהתנסות במגוון רחב יותר של מרכיבים.
  • קיימות: שיטות חקלאות בסביבה מבוקרת, כגון הידרופוניקה וחקלאות אנכית, דורשות לרוב פחות משאבים כמו מים ואדמה בהשוואה לחקלאות מסורתית. בנוסף, הם יכולים למזער את הצורך בחומרי הדברה וקוטלי עשבים, מה שהופך אותם ליותר קיימא מבחינה סביבתית.
  • חדשנות: שפים ומסעדנים בוחנים יותר ויותר דרכים יצירתיות לשלב מרכיבים שגדלו בחממה בתפריטים שלהם. זה עשוי להיות כרוך בניסויים עם זנים ייחודיים של פירות, ירקות ועשבי תיבול שאינם נמצאים בדרך כלל בחקלאות מסורתית.
  • בריאות ותזונה: תוצרת הגדלה בחממה היא בדרך כלל נקייה ממזהמים כימיים וחומרי הדברה, מה שמוביל לאפשרויות מזון בריאות יותר לצרכנים. בנוסף, מרכיבים אלה עמוסים לעתים קרובות בחומרים מזינים בשל תנאי הגידול המבוקרים.

באופן כללי, מגמת החממה לצלחת משקפת עניין הולך וגובר בקרב צרכנים ואנשי מקצוע בתחום המזון בקידום קיימות, תמיכה בחקלאות מקומית ונהנות ממרכיבים איכותיים וטעימים בארוחותיהם.

צילום שף יריב איתני- באדיבות 'מעדניה כביש 90'
צילום שף יריב איתני- באדיבות 'מעדניה כביש 90'

חקלאות ישראלית מקומית – 'מהחממה לצלחת'

אירועי 'מהחממה לצלחת' ייערכו השנה בסימן הצדעה לחקלאות ישראלית מקומית. האירועים יתקיימו בסוף השבוע 14-16.03.2024 ויכללו:

  • קטיף עצמי
  • שווקי איכרים
  • סדנאות בישול
  • ארוחות שף בחממות

הכל יתבסס על טהרת התוצרת החקלאית של הערבה.

 

מהחממה לצלחת – אנשי קולינריה ושפים מקומיים:

  • שף אוהד לוי
  • שף יריב איתני
  • שף ינון בארי
  • שף יונתן דהן
  • שף סתיו ארגון
  • שף מיכאל איוניר
  • שף רוברט ביטון

 

רוברט ביטון. צילום: אפרת פרנקנשטיין
רוברט ביטון. צילום: אפרת פרנקנשטיין

'מהחממה לצלחת' – הארוחות שיתקיימו בערבה:

אירוע הפתיחה – ארוחה בסגנון 'טברנה מדברית'

בלב מטעי עצי תמר שיתוף פעולה של שף יריב איתני, שף אוהד לוי (בתמונה) ושף מיכאל איוניר. צילום: איתמר גינזבורג
שיתוף פעולה של שף יריב איתני, שף אוהד לוי (בתמונה) ושף מיכאל איוניר. צילום: איתמר גינזבורג

בלב מטעי עצי תמר, יארח שף יריב איתני ממעדניה-route 90  בצוקים, את שף אוהד לוי ממסעדת "מאמו" באילת, ושף מיכאל איוניר, בעל קייטרינג ויעוץ קולינרי מעין יהב. השפים יכינו הארוחה לעיני הסועדים, עם מנות על טהרת הדגים, הבשר וחומרי הגלם המקומיים, כאשר לאורך הערב יוגשו מנות פתיחה בסגנון מזנון חופשי, לרקע מוזיקה יוונית, ובר אלכוהול שיציע מגוון משקאות.

איפה: משק איתני במושב צופר.

מתי: יום חמישי 14.03.2024

 

ארוחת פופ אפ של שף יונתן דהן

שף יונתן דהן ירכיב 5 מנות על בסיס תוצרת מקומית. צילום: אפרת פרנקנשטיין
שף יונתן דהן ירכיב 5 מנות על בסיס תוצרת מקומית. צילום: אפרת פרנקנשטיין

שף דהן יקיים ארוחת טעימות, שתכלול חמש מנות, מבוססות תוצרת הערבה בטעמים של סתיו ואביב, בסגנון 'שרינג'. ניתן להסב לשולחנות פרטיים או על הבר. הארוחה בליווי יינות יקב 'מואה'.

איפה: גלריית עשוש, כפר האמנים צוקים.

מתי: יום שישי 15.03.2024

 

 

ארוחת בראנץ'

בניצוחו של שף אוהד לוי, מבוססת על טהרת התוצרת המקומית של נאות סמדר, מפירות וירקות ועד גבינות ומשקאות.

איפה: בפונדק נאות סמדר

 

סיור קולינרי מודרך

בהנחיית איש הקולינריה דוד קישקה, ומורה הדרך ארז אקשוטי– מסע טעימות מפארן ועד צופר, בין החממות החקלאיות ואתרי הקולינריה, תוך היכרות עם הבשלנים המקומיים. הסיור יעבור בחממות פארן עם השף ינון בארי, מבשלת בירה ערבה, מעדניית כביש 90, בית הקלייה"אסקולה", "פיצה ארטיזנל", "גן ירק", ויקב "מואה".

 

ערב צבעוני ושמח עם פנדה פיתה

-חוות 'בין השיטין' בחצבה, מארחת את אנשי "פנדה פיתה" בשוק הכרמל, לערב צבעוני ושמח לכל המשפחה הכולל את מנות הפיתה המוכרות של פנדה פיתה, לצד תוספות, גלידת שף של מחלבת יטבתה, סיורי לילה ופינות יצירה לילדים. עוד בחווה- יתקיימו 'סדנת מאסטר שף' הכוללת היכרות עם עבודת החקלאי ובישול בלב החממה, לצד שוק איכרים שיציע מגוון ירקות מקומיים.

איפה: -חוות 'בין השיטין' בחצבה.

 

משתה צהרים משותף

משתה משוף של מסעדת "פרם אורסולה", "המעדנייה כביש 90" ומבשלת "בירה ערבה" ברחבת המסעדות.

איפה: כניסה ליישוב צוקים.

 

ארוחה מדברית לכל המשפחה עם 'מר מדבר'

ערן לוין בכינויו 'מר מדבר' יקיים ארוחה בסגנון 'מטפונה' בישול איטי של עופות ממולאים ומתובלים בכל טוב, על מצע אורז מתובל. לקינוח תה מדברי חלווה ותמרים. ניתן להסב על מחצלות תחת כיפת השמיים ליד המדורה, או סביב שולחן נמוך. 'מר מדבר' יספר על האזור לרקע מנגינות מדבריות ובסיום הארוחה, סיור עששיות בקיבוץ.

איפה: בקיבוץ לוטן.

 

סיור מדברי וארוחת שף

ארוחת שטח מבוססת בצקים טריים וירקות מקומיים עם שף ינון בארי וארז אקשוטי. צילום: אפרת פרנקנשטיין
ארוחת שטח מבוססת בצקים טריים וירקות מקומיים עם שף ינון בארי וארז אקשוטי. צילום: אפרת פרנקנשטיין

שיתוף של שף ינון בארי וארז אקשוטי מורה דרך- טיול בעקבות גידולי החקלאות בערבה התיכונה, כולל מסלולים רגליים, והסברים גיאופוליטיים והיסטוריים. במהלך הטיול תתקיים ארוחת שטח מבוססת בצקים טריים וירקות הערבה, בניצוחו של שף ינון בארי.

מתי: יום שבת 16.03.2024

איפה: בשטח סמוך לפארן

 

'מהחממה לצלחת' – אירועים נוספים:

  • 'חממה לצלחת מסביב לעולם' – ביישוב ספיר. טעימה מהתרבות הקולינרית שמביאים הסטודנטים הזרים, ממדינות- ויטנאם, קניה, אינדונזיה ועוד, הלומדים במרכז המשתלמים הבינלאומי להכשרה חקלאית בערבה (AICAT). המפגש בהנחיית דוד קישקה, במסגרתו, היכרות עם הסטודנטים ובישול וטעימת מנות מסורתיות.
  • מבשלת "בירצינות" בקיבוץ קטורה תארח את הפודטראק "שף במדבר". ארוחת צהרים של בירה מקומית ללא תחתית ומנה בשרית או טבעונית.
  • תמרל'ה בקיבוץ אילות, תארח את השף סתיו ארגון מקיבוץ ניר יצחק לארוחה יפנית.
  • בחממת 5 החושים, בקיבוץ אליפז, תתקיים סדנת מאסטר שף.
  • בגן הירק האורגני של רונית ומוטי אלעזרי במושב צופר יתקיימו ארוחות בוקר טריות, בלב החממה על טהרת ירקות הגן.
  • סדנת לחמי מחמצת בצוקים. עומר לוי יחלוק את הידע והטכניקות להכנת לחם מחמצת, בשילוב ארוחת בראנץ'.
ארוחת ערב איטלקית בחוות ע'רנדל. צילום: אפרת פרנקנשטיין
ארוחת ערב איטלקית בחוות ע'רנדל. צילום: אפרת פרנקנשטיין
  • חוות ע'רנדל פותחת שעריה לראשונה לארוחת ערב איטלקית על טהרת תוצרת מקומית איכותית.
  • שיתוף פעולה ראשון בין השף אוהד לוי לפונדק יטבתה. בתפריט גלידת שף בטעמים ייחודיים. בנוסף, מפגש גלידה חווייתי לכל המשפחה בו יכירו המבקרים את עולם הגלידה מקרוב.
  • 'אקו ברקפסט' בקמפוס האקולוגי בקיבוץ לוטן. קטיף של ירקות אורגנים לסלט מהגינה, הכנה משותפת של רוטב פסטו, פוקאצ'ה בתנור ועוד, וכמובן נהנים מארוחת בוקר טעימה וטרייה.
פיקניק & לוקיישן – סלי פיקניק. צילום: אפרת פרנקנשטיין
פיקניק & לוקיישן – סלי פיקניק. צילום: אפרת פרנקנשטיין
  • פיתה פנדה יתארחו ב'אקו בר' בקיבוץ לוטן.
  • סדנת סושי לכל המשפחה בקיבוץ יהל.
  • סדנת בראנץ' בהנחיית השפית מירית קירשבום בעין יהב.
  • קבלת שבת ב'יקב מואה' בצופר.
  • סיור עם החקלאי רמי שדה בחממות עין יהב.
  • פיקניק & לוקיישן- סלי פיקניק, בנאות סמדר, פארק תמנע וקיבוץ אילות.
  • סיור בחווה לגידול פטריות בעין יהב.
  • במכוורת פורת במושב עין יהב- ערב המבורגרים מהמעשנה עם זילופי דבש תוצרת המקום, ומגוון קוקטיילים.
  • שוק איכרים בקיבוץ אילות.

פרטים:

מחיר: הפעילויות והארוחות- בין 25-220 ₪ למשתתף.

אתר 'מהחממה לצלחת': https://farmtotablearava.co.il/

טלפון – 052-4260798

ווטסאפ מהחממה לצלחת: 052-4260798

מייל מהחממה לצלחת: farmtotablearava@gmail.com

אינסטרגרם: farm2tablearava

פייסבוק מהחממה לצלחת: go arava

מארגני האירוע: מועצה אזורית הערבה התיכונה, מועצה אזורית הערבה הדרומית, אשכול נגב מזרחי, משרד החקלאות, משרד התיירות, קרן נס וקרן מיראז'.

אטרקציות נוספות בדרום: אטרצקציות בדרום – ישראלינג

 

שיתוף

אולי תתעניינו גם ב...

תפריט נגישות