לפעמים פריט לבוש הוא הרבה יותר מבגד. הוא נשמר במשך עשורים, מתעלה מעל לזמן, משמר את מי שיצרה אותו ומספר סיפור. זה בדיוק מה שקורה בתערוכה גיבורות, שמוצגת בימים אלה במוזיאון העיצוב חולון. מסע חזותי ונפשי בין מלחמות, הישרדות, זיכרון ויופי.
מדובר בפרויקט יוצא דופן של האוצרת יערה קידר. היא חוזרת לאופנה דרך הסיפורים של נשים שהשתמשו ביצירה, דמיון ואופנה כדי לשרוד את אחת התקופות האפלות בתולדות האנושות.
מכל חללי התערוכה מהדהדת השאלה: מהו תפקידה של אופנה כשחושך יורד על העולם?

מסע בזמן: משנות ה-30 של פראג ועד אחרי המלחמה
התערוכה מספרת את סיפורה של האופנה בתקופת מלחמת העולם השנייה. זאת על רקע מחסור, פחד, פרידה וחוסר ודאות.
היא נפתחת בסצנת הקוטור של פראג בשנות ה-30, ומתמקדת בדמותה של המעצבת היהודייה הדי סטרנד (Hedy Strnad). מכתביה ושרטוטיה נשמרו והולידו שחזורים של שמונה מערכות לבוש, שנתפרו בישראל לפי טכניקות התקופה.

בגדים שנלחמים על החיים
לאורך המסדרונות מוצגים עשרות פריטי לבוש, אביזרים, איורים וקטעי וידאו. כולם מחזירים לחיים רגעים של עמידה אנושית מול תהום.
אחד המיזמים החזקים ביותר בתערוכה הוא המסדרון ההיקפי – בן 54 מטרים – המציג חפצים של נשים מהעורף האמריקאי והבריטי. בין החפצים גם תיקי יד סרוגים מחוטי טלפון או פודריות של חיל האוויר האמריקאי.
איך הנשים פתרו את המחסור בחומרי גלם לייצור גרבי ניילון אמיתיות? את זה תגלו בביקור בתערוכה.

חפצים נדירים, עדויות שבלב
בתערוכת גיבורות מוצגים גם חפצים יוצאי דופן מתקופת השואה בשיתוף פעולה עם יד ושם: סוודר שסרגו מגרביים, חגורה מחוטי חשמל, חזייה שתפרו מבטנת מעיל ועוד. כל פריט הוא עדות לניסיון לשמור על מראית עין של אנושיות ולשדר כבוד עצמי גם ברגעים של אפלה מוחלטת.

התחדשות – החיים שלאחר המלחמה
הרצון לפתוח דף חדש, התנגש עם מציאות קשה של מחסור ושיקום מתמשך בעורף. ובכל זאת, מתוך ההריסות צמחה יצירתיות יוצאת דופן, כפי שבא לידי ביטוי בגלריה העליונה. חומרי גלם בלתי שגרתיים קיבלו חיים חדשים בעיצובים מקוריים: שמלות כלה נתפרו מבדי מצנחים, ומפות ממשי הפכו לשמלות חגיגיות. האופנה, פעם נוספת, הוכיחה את עצמה לא רק כאמצעי לביטוי – אלא כדרך להיאחז בחיים ולבנות גשר אל עתיד של תקווה.

סיפור מעורר השראה: לאה גוטליב ומפעל חייה
אחת התחנות החזקות ביותר במסע היא סיפורה של לאה גוטליב. היא ניצולת שואה שעלתה לישראל בחוסר כל, והקימה כאן את מותג בגדי הים הבינלאומי "גוטקס".
בבריכת שחייה ענקית המוצגת בתערוכה, תראו את עיצוביה השואבים השראה מתולדות האמנות. בין היתר היא עשתה שימוש בפרחים ומלאכות יד מסורתיות, ובמוטיב החרציות שליווה את יצירותיה לאורך כל הדרך.

טכנולוגיה ואסתטיקה: אופנה מתעוררת לחיים
בתהליך יצירת התערוכה חברו יחד יוצרים בולטים מתחומי העיצוב, האמנות והטכנולוגיה.
- שמואל בן שלום הוביל את תהליך העיצוב והניהול הקריאטיבי.
- ויקטור (ויוי) בלאיש היה אחראי על ההצבה האמנותית ועל עבודת יד מוקפדת של פיסול הבובות ועיצוב תסרוקותיהן.
- מוני מדניק שיחזר מערכות לבוש היסטוריות בעבודת עיצוב מדויקת.
- עידית ברק הובילה את העיצוב הסיפורי של המסדרון ההיקפי, כמעין מסע בזמן.
- המעצבת רות פילוסוף תרמה את עיצוב האביזרים המקוריים הנלווים לבגדים.
- שולבו גם פרויקטים מיוחדים מאת המעצב חי דוראני.
- המוזיקאי אורן ברזילי הלחין פסקול מקורי לכל אחד מהאזורים בתערוכה, מה שמעמיק את החוויה הרגשית של המבקרים.
האסתטיקה מרהיבה – אבל המהות נוגעת עמוק.
חיבור להווה: גיבורות חרבות ברזל
והחיבור להווה? בלתי נמנע.
חלק מיוחד בתערוכה מוקדש ל"גיבורות חרבות ברזל" – מיזם יצירה עכשווי של חברי מרכז "שלהבת" לנכי צה"ל. יחד עם יערה קידר הם יצרו מחווה לנשים שפעלו בגבורה ביום השבת השחורה – 7 באוקטובר 2023. חברי המרכז הביאו את קולם באמצעות נגרות, כתיבה, מיניאטורות, ציור ותקשורת חזותית, כחלק מתהליך שיקום שמכבד את הזיכרון ומצמיח יצירה.
אם אתם מחפשים חוויה תרבותית אחרת – כזו שמשלבת לב, היסטוריה, אופנה וסיפור אנושי – "גיבורות" היא התערוכה שאתם חייבים לראות.
פרטים:
תערוכת גיבורות
נעילה: ינואר 2026
איפה: מוזיאון העיצוב חולון, מדיטק, גולדה מאיר 6
כרטיסים ומידע נוסף: https://www.dmh.org.il
הכותבת: מרינוצ׳קה (מרינה שוורץ מר) בלוגרית טיולים, השראה למסע בכל גיל.
https://www.instagram.com/marinuchka_styling